Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ

Amerikan Dermatolog Akademisi, ABD'deki yaklaşık 30 milyon kadının saç dökülmesinden etkilendiğini tahmin ediyor. Araştırmalar, 20-50 yaş arası kadınların saçlarının %20'sini kaybettiğini göstermektedir. 20'li ve 30'lu yaşlarda ortalama cm başına 615 folikül büyürken, 50 yaşına kadar cm başına folikül sayısı 485'e düşüyor.

Saç dökülmesi, vücut yenileme sürecinin doğal bir parçasıdır. Saç döküldükçe, yerine yenisi çıkar. Saç büyüyerek "dinlenme evresine" ulaşır ve bu evrede saç uzamaz. Bu aşama sonunda saç dökülür. Genellikle foliküllerin yerinde büyümesi en az 6 ay sürer.


KADINLARDA SAÇ DÖKÜLME NEDENLERİ

Saç dökülmesi doğal bir süreç olsa da, kadınlarda aşırı saç dökülmesine neden olabilecek çeşitli nedenler vardır.

Tıbbi Nedenler: Geçici saç dökülmesinin hastalıklar veya majör cerrahiden 3-4 ay sonra ortaya çıkması gerekmektedir. Bazı ilaçlar, ilaçların toksisitesinden dolayı saç dökülmesine neden olur. İlaç kesildikten sonra, bu tip bir saç dökülmesi azalır. Saç dökülmesine neden olabilecek ilaçlar arasında kan incelticiler (antikoagülanlar), gut, kemoterapi, doğum kontrol hapları ve antidepresanlar için kullanılan ilaçlar bulunur.

 

Tüm geçici saç dökülmeleri veya saç dökülme problemleri "telogen effluvium" olarak adlandırılır. Nükseden Otoimmün hastalıklar veya epizodik saç dökülmesine neden olur. Buradaki saç dökülmesi; saç derisi, kaş ve vücudun diğer saçlı bölgeleri yamalar halinde gerçekleşir. Ek olarak, bazı tip Otoimmün bozukluklar biraz farklı sonuçlanır ve genellikle alopesi areata olarak bilinen daha az dramatik saç dökülmesi problemidir saçın kümeler veya yamalar halinde ortaya çıkmasına neden olan bir iltihaplanma durumu. 'Gevşek anajen saç sendromu' normal tarama sırasında bile saçın çok kolay ve ağrısız dökülmesidir.

 

Anemi kadınlarda saç dökülmesinin başlıca nedenidir. Hipotalamilk veya hipofiz bozuklukları da kadınlarda sık sık saç dökülmesine neden olmaktadır. Hormon problemleri, özellikle bilinmeyen östrojenler ve dengeden çıkan androjenler çok fazla saç dökülmesine neden olur. Kadınlardaki normalden fazla saç dökülmesinde aşırı veya düşük aktiviteli trioid bezi bozukluğu da etkilidir.

 

Hamile annelerde aşırı saç dökülmesi, doğumdan 2-3 ay sonra ortaya çıkar. Hamilelik döneminde, vücuttan dökülecek olan saçı tutan hormonlar yüksek seviyededir. Aynı zamanda hamilelik sürecinde östrojen seviyesi yüksek olduğundan saçlar dolgunlaşır. Bebek doğduğunda, ağır bir tüy dökülür. Kadınlar, saçların dökülmesiyle perimenopoz ya da menopoz sonrası travma yaşarlar. Bu, ciltte östrojen seviyesinin yaşla birlikte azalmasından kaynaklanmaktadır. Vücuttaki bu düşük östrojen seviyesi saç dökülmesine neden olur.

 

Fiziksel / Duygusal Nedenler: Uygun olmayan fiziksel işlemler ve saç bakımı geçici veya kalıcı saç dökülmesine neden olabilir. Saç tellerini köklerinden çeken çok sıkı bigudiler, kıvırcıklaştırıcılar veya saçı sıkıca toplamak saç dökülmesine neden olur. Bu tür çektirme, saç derisinin yaralanmasından önce durdurulursa, o zaman saçların tekrar uzama ihtimali vardır. Aksi halde, yara izi oluşursa, saçların uzaması güç olur.

 

Düzensiz, profesyonel olmayan perma, renk açma, yanlış fırçalama da saç dökülmesine neden olabilir. Trikotillomani (saç koparma hastalığı) duygusal strese bağlı psikolojik bir hastalıktır. Burada yine saç dökülmesi saç derisindeki yara derecesine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.

 

Vücuda yerleşen fiziksel stres saç kaybına neden olabilir. Güzel bir örnek, kaza diyetidir. Burada kadın hızlıca kilo kaybeder ve bu aynı zamanda onun gerginliklerini kaybetmesine de neden olabilir. Gıdalardaki proteinlerin, esansiyel yağ asitlerinin ve minerallerin eksikliği saç dökülmesine veya saçların incelmesine neden olur. Çok fazla kadmiyum içeren siğara tütünü de saç kaybına neden olur.

 

Genetik Nedenler: Genetik olarak saç dökülmesi, ailenin ebeveynlerinden geçebilir. Kalıtsallık nedeniyle saç dökülmesi kadınların neredeyse %50'sini etkiler. Saç dökülmesinde genetik yatkınlık önemli bir faktördür ve saçın restorasyonu için tedavi şekline karar verildiğinde incelenmelidir.

 

Yaşlanma: Kadın yaşlandıkça, saçlar yaşla birlikte ortaya çıkar. Kafasının ön/üst kısımlarında ve saç çizgisinde saçlarını kaybetme eğilimindedir. Buna "kadın tipi saç dökülmesi" denir. Bu olgunlaşmanın normal bir parçasıdır.

 

Çevresel Faktörler: Madencilik alanına ilgi duymak veya kurşun/civa gibi ağır metaller kullanan bir endrüstride çalışmak sinsi zehirlenmeye yol açar ve saç dökülmesine neden olur.

 

SAÇ DÖKÜLMESİNİN TEDAVİSİ

 

Kadınlarda saç dökülmesine yönelik tedavide ancak kaybın nedeni ve sürekliliği teşhis edildikten sonra gerçekleştirilebilir. Saç dökülmesi temel olarak altta yatan bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, tıbbi muayenenin hastalığın nedeni ve sonra saç dökülmesine odaklanılması gerekir. Bu genellikle kan testleri ve nadir durumlarda saç derisi biyopsisi ile yapılır. Ailenin tıbbi öyküsü de genetik olarak yatkın hastalık ve nedenler açısından incelenir. 


SAÇ DÖKÜLMESİNİN CERRAHİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ 


Saç restorasyonu için iki cerrahi yol vardır:


  • Saç ekimi teknikleri
  • Saçlı deri azaltma teknikleri — Kafa derisi azaltma operasyonları, saçsız kafa derisi alanını kesip çıkararak ve cildi yeniden dikerek saçsızlığın azaltılması fikrinden geliştirilmiştir. Saçsız sahanın azaltılması ile saç ekiminde gerekecek saç foliküllerinin sayısı da azaltılmaktadır. 
 
Saç restorasyonu için cerrahi seçenekler oldukça pahalıdır. Kafa boyunca yayılmış saç dökülmesi cerrahi seçenek olarak kadınlarda geçerli olmayabilir. 
 
 
SAÇ DÖKÜLMESİNE DOĞAL ÇÖZÜMLER
 
 
Saç dökülmesine yol açabilecek herhangi bir hastalığı, hormonal bozuklukları düzeltmek için sağlıklı bir diyet gereklidir. Sağlıklı beslenme için Multi Vitamin tabletleri ve mineral takviyeleri, demir, manganez, çinko ve diğerleri gibi mineral eksikliğinin üstesinden gelmeye yardım eder — bunların eksikliği de saç dökülmesine neden olur. Diyette iken saç; protein, et, yumurta, peynir, tohum ve fındık takviyesine anında cevap verir.
 
B Vitamini: Biyotin, saç büyümesi için vazgeçilmez bir elementtir. Vitamin B eksikliği saç dökülmesine neden olur. Günlük alınan 5-8 gram biyotin, saç restorasyonunda etkili olabilir. Bunun hiçbir yan etkisi yoktur.
 
Saw Palmetto:Öncelikle kadınlarda saç dökülmesinden sorumlu testosteronun etkisini engelleyen doğal bir maddedir.
 
Omega3 Yağ Asitleri: Balık yağında bulunur. Esansiyel yağ asitlerinin eksikliğinden dolayı kuru, kırılgan, ince ve dökülmeyle sonuçlanan saçlara balık yağı takviyesi yapılabilir.

 
SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI KİŞİSEL BAKIM
 
Saçları kısa ve katlı kesmek de iyi bir fikir olacaktır:)
Tarak yerine yumuşak fırçaların kullanılması önerilmektedir.
Saç spreylerinden kaçınılmalı ve bunun yerine iyi bir köpük veya yumuşak jel kullanılabilir.
Saç üzerinde sert olan herhangi bir ürün bulunmamalıdır.
Haftada en az 3 kez saçı şampuanla yıkamak saçtan kiri temizlemeye saçları sağlıklı korumaya yardımcı olur fakat saçları kurutacağından sık sık şampuanlama yapılmamalıdır. İyi bir nemlendirici kullanılmalıdır.
Güneşe aşırı maruz kalmak saç tellerinde bulunan kükürdün oksitlenmesini tetikleyerek saçı tamir edilemeyen bir hasara yol açabilir. Saçların zararlı güneş ışınlarından korunması gerekiyor.


 
 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.